Filmmakers Roel Willems en Martijn Daamen slaan de handen ineen bij het maken van een documentaire over het nieuwe talentenproject van Stichting Popmuziek Limburg en S&B. In de documentaire wordt een groep jonge getalenteerde muzikanten gevolgd die samen met artistiek leider Sjang Coenen hun eigen grenzen ontdekken én overschrijden.

In februari van dit jaar werd tijdens een netwerkbijeenkomst van Cinesud door L1-hoofdredacteur Leo Hauben verkondigd dat men op zoek was naar een regisseur voor een documentaire over het Young Pioneers project. Aan de geïnteresseerde aanwezigen werd de vraag gesteld om een documentaire-voorstel in te dienen bij L1, waarna men kon bepalen welke regisseur de voorkeur zou krijgen. Roel en Martijn besloten samen een plan te schrijven over hoe zij de gewenste documentaire vorm zouden geven en een aantal maanden later werd duidelijk dat hun voorstel onafhankelijk uit alle ingediende plannen door L1 en S&B was geselecteerd. Jan Bruschke (S&B): „Het documentairevoorstel van Roel en Martijn sloot perfect aan op de weg die wij ook met het project zelf willen bewandelen: experimenteel, persoonlijk en uiteraard muzikaal. Daarnaast sprak ons ook hun idee voor de samenwerking als regisseursduo erg aan”.

Waar Roel Willems reeds ervaring heeft met het maken/regisseren van documentaires (The Merciless Hammond Battle, Van Philips naar (c)-Mill), zet Martijn Daamen zijn eerste schreden in het regie- en documentaire-vak. Martijn: „Omdat we ook beide in het bestuur van Cinesud zitten, kennen we elkaar al een tijdje en weten we van elkaar dat we vaak op één lijn zitten. Dat is natuurlijk wel noodzakelijk om goed samen te kunnen werken, vooral als je verschilt in ervaring. Ik heb deze eerste maanden al veel van Roel geleerd”. Roel: „Als documentairemaker heb ik mij in het verleden weinig met fictie bezig gehouden, waar Martijn juist als schrijver zijn energie in heeft gestoken. Niet dat we een fictie docu gaan maken maar we kunnen vooraf wel al verhaallijnen zien en voelen en deze op een mooie manier tot uiting laten komen door onze ervaringen te bundelen.”

De planning is dat de documentaire in het voorjaar van 2015, voorafgaand aan de eerste performance van de Young Pioneers, zal worden vertoond en vervolgens ook op L1 uitgezonden zal worden.