Hoe ontstaat een popband? Of liever gezegd: hoe ontstaat de noodzakelijke onderlinge band die zorgt voor een bijzonder muzikaal resultaat? In de tv-documentaire Young Pioneers van de Limburgse filmmakers Martijn Daamen en Roel Willems wordt dat proces op de voet gevolgd. Het muziekproject is ook een sociaal experiment.

De documentaire is te zien in de serie Limburg Doc op L1 op zaterdag 6 juni (18:00 uur) en zondag 7 juni (11:00, 13:00 en 15:00 uur).

Begin 2014 werden twintig talentvolle Limburgse muzikanten geselecteerd om samen een orkest te vormen. De opdracht aan de groep onder leiding van artistiek leider Sjang Coenen: grenzen verkennen. Géén gelikt popalbum maken, maar juist dat doen wat zo weinig gebeurt. Talenten prikkelen en aansporen tot het verlaten van de gebaande paden.

Een jaar later zijn er van de twintig Young Pioneers nog negen over. Tegelijkertijd groeide deze verzameling individuen tot een hechte groep die een verrassend fris album produceerde. Hoe de groep slonk en tegelijkertijd opbloeide is feilloos vastgelegd door Martijn Daamen en Roel Willems in hun documentaire Young Pioneers. De documentaire eindigt met de concertopname van de allereerste liveshow van Young Pioneers.

Deze documentaire, op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg,  kon worden gemaakt met financiële steun van de Provincie Limburg en het Huis voor de Kunsten. De Limburgse regionale omroep biedt met Limburg Doc wekelijks een podium aan (jonge) Limburgse film- en documentairemakers. Dankzij een extra bijdrage van zendmachtiginghouder Stichting Omroep Limburg kan Limburg Doc worden gerealiseerd.

L1 TV is te ontvangen via kabel, webtv op L1.nl,  Ziggo Digitaal kanaal 30, UPC kanaal 713, Interactieve TV KPN kanaal 508, CanalDigitaal (Familie-pakket), DVB-T en Digitenne.