Afgelopen weekend ging de avontuurlijke en spannende familiefilm Code M in premiere in Amsterdam en Hoensbroek. Het feestelijke DeLaMar theater en imposante Kasteel Hoensbroek vormden deze dagen het bijzondere decor voor geslaagde premières.

Zaterdagmiddag was het eerst de beurt aan Amsterdam. Honderden genodigden en kinderen woonden deze officiële première bij. Nog voor het laatste shot plaats maakte voor de aftiteling barstte de zaal in gejuich en geklap uit. Het belangrijkste hierbij: de jonge doelgroep was wellicht nog enthousiaster dan de volwassen enclave.

Na de succesvolle lancering in de Randstad, werd zondag Limburg op de film getrakteerd. Kasteel Hoensbroek vormde het prachtige decor voor deze regionale première. En dat is niet zomaar: in het kasteelmuseum is vanaf deze week de Code M-belevenis te ervaren, een interactieve speurtocht waarin geschiedenis, film en natuurlijk veel leuke opdrachten samen komen.

Voor het Limburgse publiek was (en is) Code M natuurlijk een groot feest der herkenning. De prachtige landschappen en locaties, het in de regio gewortelde verhaal en een van de hoofdrolspelers en enkele gastrolletjes maken het een herkenbaar avontuur. Ook hier volgde na het laatste shot een daverend applaus. De twee voorpremières mogen met recht een succes worden genoemd.

Limburg filmprovincie
Code M is niet alleen bijzonder vanwege alleen deze Limburgse elementen. Het is ook de eerste film uit de pilot van het Limburgs Film Fonds. De bedoeling is dat er vanuit deze pilot nog twee andere producties worden (mede)gefinancierd, waarna een volwaardig Fonds wordt opgezet. Ook betekende de film de eerste lange speelfilmproductie voor Cinesud waar het als filmcommissioner optrad. Aan de film werkten bovendien zo’n vijftien regionale makers uit ons netwerk mee. De film is hopelijk het startschot van een verdere uitbreiding en ontwikkeling van de regionale audiovisuele industrie en voor Limburg als filmprovincie. “Een voor allen, allen voor een!”

Code M is vanaf 24 juni in de bioscopen te zien. Op woensdag 23 juni zijn er al veel voorpremières.

Bron: Cinesud