Zaterdag 12 september a.s. staat Lumière Cinema in Maastricht in het teken van de Euregionale JeugdfilmXperience. Jonge filmmakers en -liefhebbers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar kunnen die dag inspiratie opdoen, vragen stellen aan professionele filmmakers en zich verdiepen in het filmproductieproces. Deze middag is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is verplicht via deze site.

Drie jonge en zeer getalenteerde makers die hebben deelgenomen aan het project ‘Cinesud Talent’ tonen die dag hun zelfgemaakte films. Zij leggen uit hoe je met een zeer beperkt budget en een enorme dosis creativiteit een film kunt maken. Films die inmiddels op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland te zien zijn. Scenarioschrijver Martijn Daamen geeft tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience tips over het uitwerken van een filmidee en het schrijven van een scenario, hetgeen de basis vormt van het filmproductieproces. Regisseur Jeroen Mourmans legt vervolgens uit wat er allemaal komt kijken bij het maken en regisseren van een film. Na afloop van de filmvertoningen, de vraaggesprekken en de presentaties in de filmzaal krijg je de gelegenheid om in de foyer van Lumière Cinema in gesprek te gaan met de makers van de Cinesud Talent films en de professionals. Submedia richt tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience een kleine filmset in waar je  professionele filmapparatuur kunt testen.

Programma Euregionale JeugdfilmXperience
12.30-13.00 uur:              Inloop en ontvangst
13.00-13.10 uur:              Introductie Euregionale JeugdfilmXperience en 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival door Patricia Peters  (Consulent Film & Fotografie, Huis voor de Kunsten Limburg)
13.10-13.20 uur:              Introductie Cinesud Talent door Guido Franken (projectmanager Cinesud)
13.20-14.05 uur:              Vertoning drie Cinesud Talent films 2014-2015 en vraaggesprek met de makers
14.05-14.20 uur:              Pauze
14.20-14.40 uur:              Presentatie ‘uitwerken filmidee & scenarioschrijven’ door Martijn Daamen
14.40-15.00 uur:              Presentatie ‘regie’ door Jeroen Mourmans
15.00-16.00 uur:              Informele bijeenkomst in de foyer met gelegenheid tot vragen stellen aan de professionele filmmakers en bezoek aan filmset

Euregionaal Jeugdfilmfestival
De Euregionale JeugdfilmXperience vindt plaats in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF). Het festival is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio. Zij worden uitgedaagd om vóór 18 oktober a.s. een zelfgemaakte film in te zenden van max. 15 minuten. Een selectie van alle inzendingen is op zaterdag 31 januari 2016 te zien in C-Mine in Genk. In de avond vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de beste inzendingen worden beloond met een geldprijs. Kijk voor meer info op: www.ejff.eu.

De Euregionale JeugdfilmXperience wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg (Nederlandse projectpartner EJFF) en Cinesud.