De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Dit jaar vindt het festival plaats op 7 en 8 november in De Maaspoort in Venlo.

Films
Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de 28 meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond. Het filmprogramma gaat zaterdag 7 november om 09.00 uur van start en eindigt om 19.00 uur. Zondag 8 november gaat het festival om 09.30 uur verder. Om 17.30 uur worden prijzen uitgereikt voor de beste films van het festival.

Randprogramma
De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma. Festivalbezoekers worden tijdens het festival, onder het motto ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’), uitgedaagd om hun horizon te verbreden. Zo worden amateurfilmers in contact gebracht met professionele filmmakers en schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche.

Film- en montageset
Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kunnen festivalbezoekers (jong en oud en met en zonder filmervaring) een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Ze kunnen ook een actieve rol vervullen op de set en hun steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers van Mosasaurusfilm klaar om hun daarin te begeleiden. Gedurende het festivalweekend worden drie scénes (bedacht en geschreven door Limburgse scenarioschrijvers, waaronder ik) verfilmd. Studenten van film- en mediaopleidingen verzorgen tijdens het weekend de montage van de drie verfilmde scènes.

Flikken Venlo
Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een filmwedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het NOVA Filmfestival de kans om met leeftijdsgenoten een actiefilm te maken met de stad Venlo als decor. De films mogen gemaakt worden met een eigen filmcamera, maar ook met een smartphone. Voorafgaand aan de opnames krijgen de jongeren uitleg over de ‘basics’ van het filmaken. De eerste resultaten worden op zondag 8 november getoond. De beste filmpjes worden beloond met een filmprijs.

Boekenmarkt
Boekhandel Koops uit Venlo zal tijdens het NOVA Filmfestival een aantal boeken over filmgeschiedenis, scenarioschrijven etc. te koop aanbieden aan de festivalbezoekers.

CineLOVA en Cinesud
Tijdens het NOVA Filmfestival zullen de twee platforms voor film in Limburg zichzelf presenteren en de bezoekers van informatie voorzien over filmworkshops, filmactiviteiten etc. in deze regio. CineLOVA is het Limburgse platform voor non-professionele filmers, Cinesud is het platform voor mediaprofessionals. De stand van CineLOVA wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een later moment bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die men krijgt kan makers helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van hun film.

Alle randactiviteiten vinden plaats in de foyer van Theater De Maaspoort in Venlo en zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer informatie over het NOVA Filmfestival, de filmvertoningen en het randprogramma is te vinden op www.nova.videofilmers.nl en www.cinelova.nl.