Gisteravond ging de korte film BUDDY in première in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam.

De film BUDDY vertelt het verhaal van een jonge homoseksuele man (Daniël Cornelissen) die een laatste poging doet om de liefde van zijn ex (Tobias Nierop) terug te winnen. Wanneer hij als steun en toeverlaat met zijn ex mee gaat naar een HIV-onderzoek bij de GGD, blijkt de toenadering die hij zoekt lastiger dan gehoopt. “Zo’n gevoel is herkenbaar voor veel mensen, ongeacht je geaardheid”, zegt Edwin Goldman, oprichter van Goldman Film en producent van de film.

De representatie van homoseksualiteit in de Nederlandse media is ontoereikend en vaak clichématig, stelt Edwin Goldman. Met de film BUDDY probeert de producent een bijdrage te leveren aan meer diverse beeldvorming.  

Na afloop van de première vond er dan ook een gesprek plaats over LHTB*-personages in (Nederlandse) films en series. Gasten hierbij waren Niels Bourgonje (regisseur BUDDY), Norbert ter Hall (regisseur A’dam-E.V.A.), Anita Voorham (scriptconsultant Nederlands Filmfonds), Josee Rothuizen (vrijwilliger bij het COC) en Werner Borkes (festivaldirecteur Roze Filmdagen).

Goldman Film is een jong filmproductiebedrijf met de ambitie om uitgesproken films en series te produceren die het publiek emotioneel raken. Het filmproductiebedrijf wil een realistischer en genuanceerder beeld neerzetten van de LHBT gemeenschap. Bestaande personages in de huidige media zijn vaak gebaseerd op clichés en creëren een beeld waarmee veel homo’s zich niet kunnen identificeren. Ondanks vooruitgang, zijn er in verhouding weinig LHBT-personages in films en op televisie te zien: “Dat kan alleen veranderen als er meer films zoals Buddy gemaakt worden.”

*Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders.