Een team van professionele filmmakers is bezig om een korte film over De Bokkenrijders te maken, in het bijzonder over de eerste Kapitein van de 18e eeuwse bende. De film van regisseur Paul Haans draagt de titel ‘Voor Galg en Rad’ en is al geruime tijd in ontwikkeling. De makers worden ondersteund door de provincie Limburg en de gemeente Schinnen. Om de film daadwerkelijk te kunnen realiseren is er een crowdfundingcampagne gestart om het laatste beetje budget bij elkaar te krijgen.

Het verhaal
1743 – De zestienjarige Thias is een bedeesde, volgzame jongen en lid van een bende straatkinderen die onder leiding van de stoere Hendrik rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Deze groep kinderen wordt door de ‘gewone’ burgers met de nek aangekeken en weggejaagd; volgens hen zijn het kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is een zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden. Wanneer Thias door Hendrik ten onrechte uit de groep wordt verstoten besluit hij een poging te ondernemen om zijn vader nog één keer om advies te vragen voordat deze de doodstraf krijgt.

Cast en crew
Het team achter deze film is bijzonder; de jonge, talentvolle regisseur Paul Haans (44/45, Leven, Peter), scenarioschrijver Martijn Daamen (Don’t Kill the Messenger, Peter, Verkapt) en producent Guido Franken (Mischa, All There Is) krijgen medewerking van veel bekende namen. Mathias Ponts, de kapitein der Bokkenrijders wordt gespeeld door Tygo Gernandt (Van God Los, Michiel de Ruyter, Bloedlink), Thias Ponts, de zoon van Mathias Ponts, wordt gespeeld door Joes Brauers (Kappen, Code M, Oorlogsgeheimen), Schout Johan Willem Franssen wordt gespeeld door Peter Faber (Soldaat van Oranje, Ciske de Rat, Schatjes!) en Hendrik Offermans wordt gespeeld door Bram van Schie (Hemel op Aarde). De crew bestaat verder uit namen die o.a. meegewerkt hebben aan Michiel de Ruyter, Oorlogswinter en Brimstone.

Crowdfunding
Om de film daadwerkelijk te kunnen realiseren zijn twee soorten crowdfunding-campagnes gestart: de eerste gaat via de website van Cinecrowd, waar eenieder een gewenst bedrag kan doneren waartegen leuke rewards worden aangeboden. Via deze link bezoek je de cinecrowd pagina: https://cinecrowd.com/nl/voor-galg-en-rad.
De tweede actie is speciaal gericht op ondernemers en lions-clubs en draagt de titel ‘De 100 van de 100’, wat betekent dat 100 personen of organisaties ieder € 100,- doneren en hiervoor eenzelfde reward ontvangen. Meer informatie en deelname aan ‘De 100 van de 100’ kan via de volgende link: https://www.cinesud.nl/cinesud_talent/voor-galg-en-rad/.

Paul Haans: “We hebben ontzettend ons best gedaan om zover te komen waar we nu zijn. We hopen dat het laatste zetje wordt gegeven door eenieder die ons als makers, de Nederlandse en Limburgse (korte) film, onze rijke geschiedenis of zelfs De Bokkenrijders een warm hart toedraagt”.

Guido Franken: “Voor Galg en Rad vertelt het unieke en spannende verhaal over een bijna vergeten Nederlandse (en Vlaamse en Duitse) geschiedenis: die van De Legende van De Bokkenrijders. Deze korte film is een eerste stap naar meer. Het verhaal rond De Bokkenrijders leent zich uitstekend voor een filmische benadering. De medewerking van vele gevestigde acteurs en crewleden geven ons een extra impuls om deze legende een nieuw leven te geven.”

Bron: Paul Haans – Het Filmhuus